Het idee voor dit ICON projectvoorstel kwam voort uit een opportuniteit van projectontwikkelaar Van Roey die samen met VITO wilde onderzoeken op welke manier een lokaal inbreidingsproject de katalysator zou kunnen worden om de hele buurt te ontwikkelen tot Positieve Energiewijk.
In de praktijk stuitte dit idee al snel op diverse obstakels en onzekerheden vanuit diverse disciplines en betrokken stakeholders. Die hebben te maken met technische, juridische en financiƫle randvoorwaarden maar ook met sociale aspecten en gedrag van wijkbewoners.
Endeavour onderzoekt samen met KUL (BEE) en Stebo de gedrags- en sociologische onzekerheden die opduiken bij collectieve energieprojecten: hoe kunnen we de motivatie en participatie van wijkbewoners bij positieve energiewijken begrijpen en zelfs voorspellen?
Endeavour wil inzicht bieden in de drempels en motivaties van wijkbewoners om in te stappen in een Positieve Energiewijk door herkenbare personae te ontwikkelen en hun beslissingsproces te visualiseren.
Waar
Vlaanderen
Wanneer
2022-2024
Voor
Flux50
Met
VITO/Energyville, Groep Van Roey, Rebel, DLA Piper, Stebo en KUL
Team
Sophie, Tim, Griet