Vluchtelingen krijgen na hun erkenning 2 tot 4 maanden om een geschikte woning te vinden. Vaak komen zij terecht in het onderste segment van de huurmarkt, getekend door onderaanbod, concurrentie, discriminatie, huisjesmelkerij, onzekerheid en isolement.

Dit terwijl kwalitatieve huisvesting niet enkel een grondrecht is maar ook het fundament vormt voor een volwaardige participatie aan de samenleving; 'Housing First'.
Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil niet langer huisvesting voor vluchtelingen organiseren in opdracht van andere actoren, maar zelf een voortrekkersrol op te nemen op dit vlak.

HEIM, UGent en Het Collectief werd uitgenodigd om Vluchtelingenwerk Vlaanderen te begeleiden bij dit transitieproces, met de financiƫle steun van de Koning Boudewijnstichting.

Na een mapping van bestaande initiatieven en diverse workshops met sleutelactoren werd een 'Solidair Woonplatform' uitgewerkt dat vluchtelingen, (toekomstige) vrijwilligers, wooninitiatieven, solidaire verhuurders, lokale overheden en civiele organisaties zal informeren, verbinden en activeren.

Waar
Vlaanderen
Wanneer
2019 - 2020
Voor
Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Koning Bouwdewijnstichting
Met
HEIM, UGent, Het Collectief
Team
Jonas, Maarten, Jan